Padlásfödém hőszigetelési problémái

Pest megyei kistelepülésen 2021-ben átadott új építésű családiházban penészfoltok jelentek meg a mennyezeten. Az egyszintes épület padlása nincs beépítve, így a fából készült födém a fűtött tér határa. A lenti hőkamerával készült képen látható, hogy a hőszigeteléssel vannak problémák. A födémgerendák és a rá merőleges gipszkarton váz vonalai hőhidat képeznek, hideg kék foltokként jelennek meg a belülről homogén felületen.

A tégla falazaton lévő vasbeton koszorú vonala is hideg felületként rajzolódik ki, ami szintén hőszigetelési problémákra utal. A melegebb és a hideg foltok közözött lévő 7 °C körüli hőmérsékletkülönbség elegendő ahhoz, hogy a páratartalomtól függően kicsapódjon a nedvesség és megjelenjenek a penészfoltok.

A padláson készült hőkamerás képeken is megjelennek a hőszigetelés hibái.

Az építész tervdokumentációtól eltérően csak a fa födémgerendák köze lett kitöltve 20 cm szálas ásványgyapot hőszigeteléssel. A kitöltés “minősége” sem elfogadható, valamint az sem, hogy homlokzati hőszigetelésnez nem csatlakozik a födém hőszigetelése, így a vasbeton koszorú felülről nincs lehőszigetelve.

A terveken 30 cm hőszigetelés szerepelt a födém, amiből 10 cm a gerendák fölé van leterítve. Hiába a fa viszonylagosan jó hőszigetelő tulajdonsága, szálas ásványgyapot hőszigeteléshez képest kevésnek bizonyul.

A feltárt hibák dokumentálásának köszönhetően a kivitelező újra “felvonult” kijavítani a hiányosságokat.

Vélemény, hozzászólás?