Páralecsapódás, penészesedés

Az alábbi képek egy 2020-ban átadott lakóépület fürdőszobájában készültek. A tetőablak hibás beépítése miatt hőhíd alakul ki az ablak szélén. A fürdő jól fűtött, a páraszellőző ventilátort is használják, a pára mégis kicsapódik a 8°C-al alacsonyabb felületen.

A levegő relatív páratartalma a hőmérséklet csökkenésével emelkedik, ahol eléri a 100%-ot ott kicsapódik. A penész ezeken a hideg, nedves felületeken tenyészik. Mivel a penészgombák spórái mindenhol ott vannak, hiába kezeljük a felületet vegyszerekkel, csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg újra a penész. A megoldás a hőhíd csökkentése vagy megszüntetése. Tüneti kezelések a helyiség páratartalmának csökkentése vagy a helyiség túlfűtése, aminek többlet energiaköltsége van.

A második képen 2 gyenge pont látszik. Az egyik a fal külső oldalán vezetett gázcső, ami a helyiségbe érkezve sok hideget hoz magával. A hőszigetelés hiánya miatt gyöngyözik rajta a pára. A másik az oromfal és a födém találkozása, ahol a hőszigetelést csak egy rétegben sikerült leterítenie a kivitelezőnek.

Vélemény, hozzászólás?