Falak vizesedése

Régi épületeknél a vízszigetelés hiánya miatt gyakran jelenik meg a földszint, alagsori lakások falszerkezetének belső oldalán vizesedés, salétromosodás. Mivel a párolgás hőt von el, így a hőfotókon is megjelennek a vizesedés nyomai. Az alábbi fotó egy alagsori, jelenleg fűtetlen lakásban készült.

A lakást felújítandóként árulják, az ára a környékbeli hasonló lakások m2 átlagárának 63%. A hirdetés szerint 2 millió forintból megoldható az utólagos vízszigetelés. Ha ezt is hozzáadjuk a vételárhoz, akkor már az átlagár 70%-ánál tartunk.

Becsléseink szerint 2 millió forintból nem oldható meg az utólagos vízszigetelés. Kb. 12 méter falszakaszról van szó, amit kívülről ki kellene ásni 2 méter mélységben. A belső udvarba géppel nem lehet bejutni, így marad a kézi munkaerő, ami jelentősen drágítja a munkát.

A tulajdonos szerint mivel kívülről dolgoznak, a lakást lehet lakni már a munkálatok ideje alatt is. A valóságban a fal külső oldalát lehet kívülről szigetelni, de a nedvesség az alaptest irányából is feljön a kapillárisokon keresztül, így a fal alsó szakaszát falátvágással vagy injektálással lehet szigetelni, amit a belső oldalt is érinti. Nem beszélve arról hogy a belső fal salértomos. Amikor a víz elpárolog a falszerkezetből a vakolaton keresztül, a vízben oldott ásványi anyagok ott maradnak a falszerkezetben és a vakolatban. Ez okozza az elszíneződést és a felület lepattogzását. Ezt mindenképp újra kell vakolni lélegző vakolattal, és páraáteresztő festéssel lehet kialakítani a végleges felületet.

Ha mindezeket a munkálatokat elvégezzük, akkor már a piaci átlagár 80-85%-ánál tartunk, és lesz egy alagsori lakásunk, ahová közvetlenül nem, csak közvetetten érkezik valamennyi napfény.

Vélemény, hozzászólás?